Lett magyar eBay.

Minap hívta fel a figyelmemet egy kollégám, hogy ideillő téma volna megemlékezni az ebay.hu indulásáról. Ha nem is teljesen magyar abban az értelemben, hogy hazai piactéren hazai eladók kínálatát vonultatná fel, de legalábbis magyarra fordított kezelőfelületet és forintban megadott árakat kínál az amúgy nagybrit, amerikai és német kínálatot összegző oldal.

Rövid és semmitmondó poszt következik. :)

Az amerikai utca átlag embere nem tudja, hogy mi az a böngésző.

 

 

De nem is az a fontos, hogy enciklopédiába illő definíciót tudjunk adni, hanem az, hogy biztonságban böngésszünk. Az egyes böngészők mellett és ellen felhozott érvek mindegyike mögött valós megfontolások állhatnak, (Internet Explorer rossz, mert nem követi a sztenderdeket, Chrome jó, mert külön processzben futtatja a tabokat, Opera nagyon gyors, Safari cool, Firefoxhoz sok kiegészítő van....) de ha ezek hidegen hagynak, a biztonságra való törekvés egyszerű:

Mindegy, hogy melyik böngészőt használjuk, de abból mindig frissítsünk a legfrissebb verzióra.

 

Az eBay-en jó cuccok vannak. Mindegyiken.

 

Több eBay van?

Nem, csak egy, de több lokalizált oldal tartozik hozzá. (pl. USA: www.ebay.com,  UK: www.ebay.co.uk, DE: www.ebay.de, AT: www.ebay.at, AU: www.ebay.com.au)

Mindegy, hogy hol regisztrálunk, ugyanazzal a felhasználónévvel és jelszóval mindegyik oldalon be tudunk jelentkezni a vásárláshoz. Az oldalak között abban van csak különbség, hogy többnyire a helyi eladók termékeit listázzák, helyi egységben van meghatározva az ár, és persze eltér az eladók nemzetközi szállítási hajlandósága is. A keresések végén listázni lehet az ú.n. nemzetközi eladók (international seller) portékáit is, amiket elsődlegesen az ő hazai ebay oldalán találnánk meg. 

Semmi nem tart vissza, hogy több eBay site-on is belépjünk és keresgéljünk. Én ehhez mindig lusta voltam, és annak idején az angol oldalra jelentkeztem be, ahol megtaláltam amit kerestem, és az eladó hajlandó volt Magyarországra szállítani. Azóta is főleg az ebay.co.uk-t használom. Itt vannak listázva a gyakran ingyenes szállítást ajánló hongkongi eladók is.

Nézzük a kezdőlépéseket: 

Otthon ülve vásárolni jó.

Számos tévhit kering az internetes vásárlás veszélyei és bonyodalmai körül, de ha ésszel csináljuk, akkor egész biztonságos lehet a dolog. És egyszerű. Az "ésszel csinálásba" alapvetően beletartozik, hogy ne tegyük ki semmilyen bankszámlánkat  vagy folyószámlánkat veszélynek, arról ne adjunk ki semmilyen információt az interneten.

Kicsit Bob 2011.01.27. 11:24

Vírusirtás

Vírusos gépet tisztogatni vagy újratelepíteni nem jó. Viszonlyag tűrhető védelemért csak párat kell kattintanunk.

Nem kell a rizsa, ugorjunk egyből a teendőkhöz

 

 

 

A wikipédia ezt találja mondani:

számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban. Többnyire rosszindulatú, más állományokat használhatatlanná, sőt teljesen tönkre is tehet. A számítógépes vírusok működése hasonlít az élővilágban megfigyelhető vírus viselkedéséhez, mely az élő sejtekbe hatol be, hogy önmaga másolatait előállíthassa. Ha egy számítógépes vírus kerül egy másik programba, akkor ezt fertőződésnek nevezzük. A vírus csupán egyike a rosszindulatú szoftverek (malware) számos típusának. Ez megtéveszthető lehet a számítógép-felhasználók számára, mivel mára lecsökkent a szűkebb értelemben vett számítógépes vírusok gyakorisága, az egyéb rosszindulatú szoftverekhez, mint például a férgekhez képest.

Habár a fertőződés helyett a fertőzés szót használnám, elég jó a felütés, és valóban, valós a veszély. Érdemes védekezni. Ezt persze mindenki tudja.

A kérdés inkább az szokott lenni, hogy melyiket használjam, megéri -e költeni rá, vagy jó -e az a lopott/feltört program, amit a Pisti ajánlgatott múltkor.

 

A Windows idióta.

Úgy használja a merevlemezt, hogy a kis üres helyek kitöltése érdekében simán többszáz vagy akár többezer helyre pakol szét egy-egy fájlt -már ha vannak ilyen kis helyek. Ez a töredezettség vagy fregmentáció.

Ez azért baj, mert soká tart többszáz (vagy többezer, fájlmérettől és az utolsó defregmentálás óta eltelt időtől függően) helyről összeszedni egy fájlt, amikor szükség van rá. Illetve azért is, mert a merevlemez olvasó feje a nagyon sok felesleges ugrálás miatt idő előtt tönkremehet. Az gáz, mert ebben az esetben minden adatunk elveszett.

Aki először töredezettségmentesít (a kifejezés is idióta, ha már itt tartunk) az a gépe meglepő felgyorsulását tapasztalja, egyszerű biztonsági másolat készítésről pedig hamarosan egy külön poszt szól majd.

Töredezettségmentesítsünk gyorsan.

Arról fogok ideblogni, hogy te, aki pompásan használod a számítógépedet, de a karbantartásához nem értesz, és nem igazán foglalkoztat, hogyan tudsz néhány egyszerű kattintással megoldani pár dolgot, amitől egy kicsit gyorsabb lesz a géped, picit biztonságosabban netezhetsz, kevésbé kell félned a levelezésed vagy a családi fotóid elvesztésétől.

A célközönségem tehát nem feltétlenül fiatal, (ezt az eufemizmust, csak hogy ne legyek élből bántó a leendő olvasóimmal)  nem ért az operációs rendszerekhez, sőt nem is érdekli (nagyon helyesen, hiszen annál csak érdekesebb dolgokat tudok elképzelni) nem olvas techblogokat és programszámba megy valakit szerezni, aki az aktuális hibákat kijavítja, meg megmondja, hogy mit kell csinálni, amikor kiír valami hülyeséget megint ez a szemét. Ő úgyis csak jövő szerdán ér rá.

Egyszerű lesz.
Nagyon egyszerű, a fölösleges sallangok nélkül (ami miatt Jani már inkább 6.500-at kér). Pár kattintás. Egy két letöltés. Képekkel, ha igény lesz rá akkor videókkal.

Első témák közt: Defrag / töredezettségmentesítés. Hogy kell, mitől lesz gyorsabb a géped, milyen gyakran érdemes. Antivírus, lehetőleg jót, de ingyen. Biztonsági másolatok az elmúlt hét év családi fotóiról és levelezéseiről. Közben persze jöhetnek a témajavaslatok. Első bejegyzés ma éjjel.

süti beállítások módosítása