Kicsit Bob 2011.01.27. 11:24

Vírusirtás

Vírusos gépet tisztogatni vagy újratelepíteni nem jó. Viszonlyag tűrhető védelemért csak párat kell kattintanunk.

Nem kell a rizsa, ugorjunk egyből a teendőkhöz

 

 

 

A wikipédia ezt találja mondani:

számítógépes vírus olyan program, amely saját másolatait helyezi el más, végrehajtható programokban vagy dokumentumokban. Többnyire rosszindulatú, más állományokat használhatatlanná, sőt teljesen tönkre is tehet. A számítógépes vírusok működése hasonlít az élővilágban megfigyelhető vírus viselkedéséhez, mely az élő sejtekbe hatol be, hogy önmaga másolatait előállíthassa. Ha egy számítógépes vírus kerül egy másik programba, akkor ezt fertőződésnek nevezzük. A vírus csupán egyike a rosszindulatú szoftverek (malware) számos típusának. Ez megtéveszthető lehet a számítógép-felhasználók számára, mivel mára lecsökkent a szűkebb értelemben vett számítógépes vírusok gyakorisága, az egyéb rosszindulatú szoftverekhez, mint például a férgekhez képest.

Habár a fertőződés helyett a fertőzés szót használnám, elég jó a felütés, és valóban, valós a veszély. Érdemes védekezni. Ezt persze mindenki tudja.

A kérdés inkább az szokott lenni, hogy melyiket használjam, megéri -e költeni rá, vagy jó -e az a lopott/feltört program, amit a Pisti ajánlgatott múltkor.

Az általános vélekedés az, hogy a gépünk védelmét nem kéne hacker által feltört programra bízni, nehogy önként adjuk át a gépünk feletti uralmat a buherált szoftver készítőjének. Nem ördögtől való pénzt kiadni hasznos szoftverért, de körülnézhetünk az ingyenes megoldások között is.

Abba nem mennék bele, hogy az elérhető vírusirtókat összehasonlítsam, inkább megmutatnám, hogy én mit használok az összes gépemen, meg azon a további 6-8 gépen, ami különböző okok miatt megfordult nálam. 
Amikor elkezdtem a fizetős vírusirtóknak alternatívát keresni, akkor három elismert ingyenes program állt rendelkezésre. Pár próbálkozás után az Avira-t választottam, mert az lassította le a legkevésbé a gépemet. Szinte észrevehetetlen volt a különbség. Azóta lehet, hogy vannak más, esetleg jobb lehetőségek is, de a "ha nem romlott el ne javítsd meg" elvet vallva maradtam annál.

Tegyük fel, hogy a gépeden nincs vírusirtó, vagy most távolítottad el a lejárt fizetős vagy kevéssé jogtiszta programot. Lássuk a teendőket. Egyszerű lesz.

 

1. Töltsük le a programot a http://www.avira.com/en/avira-free-antivirus címről.

56 mega körül van, eltarthat egy darabig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2. Indítsuk el a letöltött avira_antivir_personal_en.exe fájlt. 

Sok next-next után válasszuk az Express telepítést és készíttessünk system restore point-ot így:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Újabb next-ek után, ha a regisztrációs ablakban kivesszük a pipát mindkét dobozból, akkor továbbmehetünk az adataink megadása nélkül. Készül egy restore point (ha bármi baj volna, akkor visszaállíthatjuk a gép állapotát a telepítés megkezdése előttire) majd elindul a telepítés. További kattogtatás nélkül be is fejeződik, majd az Avira önállóan frissíti magát, letölti a legfrissebb vírusdefiníciókat és végigvizsgálja a merevlemezünket. Ez eltarthat egy darabig, de hagyjuk neki, ezért tettük fel.

 

3. Gyakorlatilag készen vagyunk.

Az ikonja Windows XP-n és Windows Vista-n megjelenik a tálca értesítési területén (jobb oldalt lenn azok a kis izék) Windows 7-en valószínűleg eleve elrejtve találjuk.

Innentől kezdve jók vagyunk. Az Avira naponta automatikusan frissíti magát és védi a gépünket. A kis ikonra jobbklikkelve manuálisan frissíttethetjük, vagy el tudjuk indítani a keretprogramot, ahonnan teljes vírusvizsgálatot indíthatunk, vagy birizgálhatjuk a beállításokat.

 

 

 

 

Most, hogy ezzel megvagyunk, jöjjön valami érdekesebb. Még nem döntöttem el, de a következő cikkben fotó feltöltésről vagy RSS alapú hírolvasásról vagy valami egyéb tartalomfüggő érdekességről írok.

A bejegyzés trackback címe:

https://anyamnak.blog.hu/api/trackback/id/tr392617693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása