A Windows idióta.

Úgy használja a merevlemezt, hogy a kis üres helyek kitöltése érdekében simán többszáz vagy akár többezer helyre pakol szét egy-egy fájlt -már ha vannak ilyen kis helyek. Ez a töredezettség vagy fregmentáció.

Ez azért baj, mert soká tart többszáz (vagy többezer, fájlmérettől és az utolsó defregmentálás óta eltelt időtől függően) helyről összeszedni egy fájlt, amikor szükség van rá. Illetve azért is, mert a merevlemez olvasó feje a nagyon sok felesleges ugrálás miatt idő előtt tönkremehet. Az gáz, mert ebben az esetben minden adatunk elveszett.

Aki először töredezettségmentesít (a kifejezés is idióta, ha már itt tartunk) az a gépe meglepő felgyorsulását tapasztalja, egyszerű biztonsági másolat készítésről pedig hamarosan egy külön poszt szól majd.

Töredezettségmentesítsünk gyorsan.

 

1. Windows XP

 XP-n a Vezérlőpult -> Felügyeleti eszközök -> Számítógépkezelés alatt találjuk a Lemeztöredezettségmentesítőt.
Rákattintva kb. a következő kép fogad:

 

Az elemzés gombra kattintva grafikusan megnézhetjük mennyire töredezett a merevlemez tartalma. Sok piros csík sok töredezett fájlt jelent. A Töredezettségmentesítés gombbal elindíthatjuk a műveletet. 

Minél több a szabad hely, annál gyorsabban lefut, de ne türelmetlenkedjünk, ehhez idő kell. Az adatainkat pakolássza, mégis jobb, mintha csak úgy összecsapná, mint a windows fordítói a saját munkájukat.

Egy defrag nem defrag, ha rég csináltunk ilyet, pláne, ha még soha, menjünk neki bátran háromszor.

 

2. Windows 7 

Kb ugyanezt csináljuk, csak a kezelőfelület más. Win7-en (abból angol verzióm van, de egyszerű megtalálni magyarul is)  a  Start gomb megnyomása után a Start Menü keresőjébe elkezdjük beírni, hogy defrag illetve töredezettség... és hirtelen feltűnik a Disk Defragmenter. (Vagy a Töredezettségmentesítő. Esküszöm nem írom le többször.)

 

Itt csakúgy, mint Vista alatt a grafikus ábrázolástól nagyvonalúan eltekintünk. Elemezni, vagy mindjárt defragolni tudunk. Csakúgy, mintXP esetén, ha rég nem csináltunk ilyet, hadd menjen egymás után háromszor.

 

3. Érdeklődőbbeknek, további idiotizmusok

Érdekes, hogy Vista óta megpróbálták automatikussá tenni ezt a műveletet. Alapvetően minden szerdán hajnal egykor elindulna magától. Az elmélet jó, hiszen akkor úgysem valószínű, hogy használnánk a gépet, de a megvalósítás szuboptimális. (Próbálom kerülni a szóismétlést, pedig ha valami, akkor ez nagyon idiótán van kitalálva. Affene, nem sikerült.) Az időzített feladat szerda hajnal egykor indul, ha pár perce nyúltunk hozzá utoljára. Ha régebben, de fut a gépünk, vagy nem fut, hiszen már a hiradó előtt kikapcsoltuk, akkor a művelet (kínlódok, de nem írom le többet a nevét) akkor indul el, amikor elkezdjük használni a gépet, de kb. csak azokban a pillanatokban, amikor nem mozgatjuk az egeret, vagy nem gépelünk. Ezért az alapvetően nagyjából 1 órás folyamat akár három napig is eltarthat, de jó eséllyel elbukik.

 

Várnám ezzel kapcsolatban a kérdéseiteket, illetve téma javaslatokat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://anyamnak.blog.hu/api/trackback/id/tr432594665

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

szemeteske 2011.11.11. 11:19:31

Nem tudom mit csinálnak a Win beépített defrag tooljai, de többször tapasztaltam, hogy a frissen defragolt meghajtóra külsős defrag software-el rámenve még jelentős javulás volt elérhető. Ez már csak azért is furcsa mert az MS-nek is az O&O szállítja ezt a megoldást.
süti beállítások módosítása